|
|
Dölekli köyü Toros Dağlarının Aladağlar bölümünün güney eteklerinde, Aladağlar ile Hasandede gediğinin arasında kalan Pos içi olarak adlandırılan bölgededir. Cami duvarındaki Arapça yazılı kitabeden köyün 1837 yılında kurulduğu anlaşılmaktadır. Köy ilçe merkezine 13 km uzaklıktadır. Köyün doğusunda Kabasakal, Batısında Tırak bölgesi, Kuzeyinde Yetimli köyü, güneybatısında Kökez köyü bulunmaktadır. Resmi olarak mahalle adı olmamasına karşın Türbe, Fakılar, Farsaklı, Kozaklı, Curalar, Yeni Mahalle halk arasında isimlendirilen mahalle adlarıdır. Köyün nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 768 olup 140 hanedir.
Köyde tarım, hayvancılık ve ormancılık başlıca geçim kaynaklarıdır. Tarım ağırlıklı olarak buğday ve arpa ekimi üzerine yapılmaktadır. Ayrıca nohut ve fasulye ekimi de yapılmaktadır. Köyde bahçe tarımı da yaygındır. Sebze olarak domates, biber, patlıcan ekilirken meyve olarak üzüm, erik, ayva, ceviz ve hurma yetiştirilmektedir. Köyde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan olarak koyun ve keçi büyükbaş hayvan olarak süt inekleri beslenmektedir. Süt inekçiliği devlet destekli yapılırken elde edilen sütün değerlendirilmesi için köyde kooperatif kurulmuştur. Köy orman köyü olduğu için halkın büyük bir kısmı orman işlerinde çalışmaktadır.
Köyde eğitime gereken önem verilmektedir. Köyde 8 sınıflı ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlköğretimi bitiren öğrenciler Aladağ veya Adana'ya gitmektedir. Köyde yetişip devlet kademelerinde çalışan birçok kişi mevcuttur.
Sosyal Yapı
Belediye Hizmetleri
Geçim Kaynakları
Mahalle Yaylası